Терек сред скалите плиска,     бърза разярен; по брега пълзи

...
Терек сред скалите плиска,     бърза разярен; по брега пълзи
Коментари Харесай

Подтисканите 200 години мюсюлмани в Русия си отмъщават с атентати

„ Терек измежду скалите плиска,
    бърза разярен;
по брега пълзи и стиска
    ножа злобен чечен.
Но татко ти закален е
    в лютата война.
Ти умерено спи до мене,
    нанкай, нани-на! “ ¹

Едва ли има фен на съветската лирика у нас, който да не познава това стихотворение. Нарича се „ Казашка люлчина ария “, а негов създател е великият стихотворец Михаил Лермонтов.

Творбата е датирана към 1838 година Тогава Лермонтов посещава Кавказ и взе участие в бойните дейности. По това време с цялостна мощ бушува Кавказката война. Това е обобщаващо наименование на дейностите на съветската императорска войска по присъединението на Северен Кавказ към Руската империя след успеха над силите на теократичния Севернокавказки имамат. Конфликтът трае съвсем половин век – от 1817 до 1864 година

По-рано - сред 1804 и 1813 година, Русия анексира Азербайджанските ханства в Задкавказието, принадлежали до тогава на Персия. Но сред новите и старите земи се намират територии, населявани от де факто самостоятелни севернокавказки нации, изповядващи най-вече исляма. И те нямат никакво желание да се подчиняват на неверниците. Един от методите на битка против завоевателите са непрекъснатите нападения против тях. А измежду най-храбрите и непокорни бойци са чеченците. Точно това вижда Лермонтов.

Веднага след Кавказката война следва геноцидът против черкезите. В резултат умират сред 1 милион и 1,5 милиона души. Много черкези са фанатични мюсюлмани и след кланетата убийството на християни става единственият смисъл на живота им. Това изпитват върху себе си и българите, откакто бягащи от Русия черкези се заселват и по нашите земи – тогава част от Османската империя.

Вече два века мюсюлманите са описвани като врагове на Русия. По-точно на управниците й, само че те чакат неприязънта да бъде взета на въоръжение от целия народ. Съответно омразата намира своето уместно място във фолклора. Оттам тя се придвижва в творчеството на огромни майстори на перото като Лермонтов. Предполага се, че той е написал „ Казашка люлчина ария “, откакто е чул какво пеят дамите на съветските военни на Кавказ на децата си.

Краят на спора с мюсюлманите в Русия не се вижда. Причините са доста и за обяснението им са нужни реки от мастило и тонове хартия. Като се стартира от насилственото присъединение и покоряване, мине се през насилственото вкарване в социализма, оповестяването на цели нации за врагове и депортирането им, и се стигне до актуалните чеченски войни и безбройни атентати.

Ако атентатът на 22 март в зала „ Крокус сити хол “ край Москва, взел минимум 144 жертви, в действителност е дело на ислямисти, това ще бъде следващ епизод от спора сред мюсюлманите и съветските управляващи. И следващото сипване на сол в над 200-годишната рана. На „ злия чечен “ от „ Казашка люлчина ария “ от дълго време е отредена водеща роля.

Отговорност за кървавата офанзива пое организацията „ Ислямска държава-Хорасан “ (ИДИЛ-Х). Поне по този начин гласят голям брой известия. Русия обаче не бърза да афишира ислямистите за причинители. Или упреква западните и украинското разузнавания, че са били техни съучастници.

Не би трябвало да забравяме, че до момента в който Русия води война против ИДИЛ, тя има близки контакти с ислямисткия режим в Иран, а от няколко години насам – и с талибаните в Афганистан. Редовно на посещаване в Москва идват водачите на палестинската ислямистка формация „ Хамас “, която провежда най-кървавия терористичен акт в Израел на 7 октомври 2023 година и към момента продължава да държи заложници. Така бе и по времето на Съюз на съветските социалистически републики. Принципът на Кремъл е, че всеки, който е против Запада, е другар.

Трагедията в „ Крокус сити хол “ злокобно припомня за проблемите, които Русия има с мюсюлманите – без значение дали те са от нейните самостоятелни републики или от „ близката чужбина “ като Афганистан и Сирия, където се е намесвала. Това написа английският публицист деец Филип Боуринг в изданието „ Ейша сентинел “ и се пробва да откри пояснение за какво мюсюлманите са взели на прицел Русия.

През последните 25 години са осъществени най-малко половин дузина атентати в или край Москва. Повечето са дело на чеченски бойци.

Същевременно най-малко един от арестуваните атентатори е жител на Таджикистан. В петък в централноазиатската република бяха задържани още 9 души поради нападението. В самия Таджикистан дълго време е имало опозиция против Русия. Отделно таджиките са вторият по бройка етнос в Афганистан, където Съюз на съветските социалистически републики нахлу през 1979 година и води деветгодишна война.

ИДИЛ породи в Сирия и построи на нейна територия сходство на своя страна. Самото битие на групировката стана причина Русия да изпрати свои войски там през 2015 година А като фиктивен мотив послужи молбата за помощ от режима на Башар Асад. Но с изключение на с гонене на ислямистите локалните управляващи и съветските войски се прочуха и с доста зверства против мирни поданици. Режимът в Дамаск бе упрекнат и в офанзиви с химическо оръжие.

Ислямските терористи от самостоятелни републики Чечня, Ингушетия и Дагестан също имат претекстове за офанзиви против Русия. Преди 80 години те са всеобщо депортирани по заповед на Йосиф Сталин, който ги упреква, че са сътрудничили на окупаторите от нацистка Германия. И да е имало такива колаборацинисти, те надалеч не са били болшинство. При депортациите умират десетки хиляди хора.

Ако се върнем още по-назад – в годините директно след Октомврийската гражданска война, би трябвало да знаем, че съветизирането на обитаемоте с мюсюлмани региони на Руската империя надалеч не е минало безпрепятствено. И няма нищо общо с картината от именития филм „ Бялото слънце на пустинята “. Съпротивата на локалното духовенство против концепциите на социализма и комунизма е изумена с огън и меч – постоянно в дословния смисъл. А червеноармеецът Сухов е просто един сантиментален облик от киното.

По времето на Съюз на съветските социалистически републики мюсюлманите публично не са преследвани. В шест от руските републики болшинството от популацията изповядва исляма. Съветската власт не не разрешава религията. Но тя не разрешава на мюсюлманите на отидат на хадж в Мека. Съветските мюсюлмани са принудени да се задоволяват с надалеч по-незначителни светини на територията на Съюз на съветските социалистически републики. Това в допълнение ги озлобява.

Вече след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики се разгаря кървавият спор в Чечения. Първата война там стартира през 1994 година, а втората – през 1999 година Първата война се води по времето на президента Борис Елцин – много помес от наследника си Владимир Путин. Много чеченци и до през днешния ден не могат да простят яростните, постоянно безсмислени бомбардировки, погубили голям брой техни близки.

В самостоятелните републики Татарстан и Башкортостан популацията е тюркоезично. През последните години те от ден на ден обръщат внимание на своята еднаквост, отбелязва Филип Боуринг. Според специалисти не е изключено те съща да надигнат глава. Но незабавно вършат спогодба, като означават близостта межу Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган. Макар да не крие желанието се да разгръща въздействието на Турция в мюсюлманския свят, Ердоган към този момент не е податлив да се изправи против Кремъл. Така че татарите и башкирите не могат да разчитат на поддръжка от Анкара.

А на днешна Русия й би трябвало зложелател непременно. Ако украинците са такива единствено от 10 години, когато стартира киевският Евромайдан, мюсюлманите са в тази роля към този момент повече от два века. И, по всичко наподобява, още дълго злият чечен ще продължи да пълзи в съзнанието на управниците в кремъл и да стиска ножа – по този начин, както го е описал Лермонтов.

----------------
¹ „ Заветни лири “. Руска класическа лирика. Библиотека „ Световна класика “. Превод Любен Любенов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР